Elam Oy:n perustamisen taustoja ja historiaa

    Sementtilastulevyt - Palo-Ilves 

    Ensimmäiset kaupalliset sovellutukset sementin ja puun yhdistelmistä syntyivät jo 1930 luvulla ns. lastuvillalevyjen muodossa.  Aluksi sideaineena oli magnesiitti, mutta myöhemmin myös portlandsementti. Tiiviin levyn puristaminen puulastuista ja portlandsementistä alkoi 1968-1969.  Levyn yleistymistä on vauhdittanut monessa maassa voimaan astunut asbestin käyttökielto levyn valmistajien ja käyttäjien hakiessa asbestisementtilevyille korvaavia tuotteita. 

    Suomessa Metsäliiton Teollisuus Oy:ssä vuosina 1977-1979 kehitetyssä ja Hämeen tehtailla vuosina 1979 - 1988 valmistetussa Palo-Ilves -levyssä oli sideaineina käytetty magnesiumoksidia sekä terästeollisuuden masuunikuonasta tehtyä erikoissementtiä.  Valmistusprosessin etuna tuli olla halvat investointikustannukset sekä mahdollisuus hyödyntää jo olemassa olevaa lastulevytehdasta.  Portlandsementtilastulevytehdas olisi vaatinut omat tuotantokoneet ja siksi melko suuret investoinnit. 

    Palo-Ilveksen tehdasmittainen tuotanto alkoi magnesiittipohjaisena aluksi lastulevyn valmistuksen ohella.  Lastulevyn valistus lopetettiin 1980 ja linja modifioitiin paremmin mineraalipohjaiselle sideaineelle sopivaksi. 

    Palo-Ilvestä tuotettiin kaikkiaan noin 70 000 m3, josta noin puolet magnesiittipohjaisena ja toinen puoli kuonasementtipohjaisena. Tuotannosta yli puolet päätyi entisen Neuvostoliiton alueelle ns. clearing-kaupan puitteissa joko viilutettuna tai rakennusten komponenteina pääasiassa lattialevyinä.  Myös muihin Pohjoismaihin sekä UK:hon ja Saksaan oli jossain määrin vientiä.  Tuotanto lopetettiin noin 10 toimintavuoden jälkeen rakentamisen heikkojen markkinanäkymien ja konekannan vanhuuden vuoksi. 

     

    Hämeen lastulevytehtaan lastunkuivuri
    Hämeen lastulevytehtaan lastunkuivuri

    Elam Oy:n perustaminen

    Palo-Ilveksestä kertynyttä kokemusta ja erikoisosaamista, esitteitä ja olemassa olevia markkinakanavia olisi ollut sääli hukata. Siksi Palo-Ilves tehtaan lopettamispäätöksen  yhteydessä käytiin keskusteluja mahdollisuudesta "pelastaa" Palo-Ilves -liikeideasta sen terveimmät tuotekehityksen osat eli levyn erilaiset jatkojalosteet.  Pienet erikoisosaamisen alueet eivät kuitenkaan soveltuneet Metsä-Serlan strategiaan, joten  Metsä- Serla oli valmis luovuttamaan liiketoiminnan  mahdolliselle uudelle perustettavalle yhtiölle, jota  Palo-Ilves -projektin vastuuhenkilö Veijo Loiri vetäisi.

    Elam Oy:n toimisto perustettiin Veijo Loirin toimesta aluksi Kuusankoskelle ja myöhemmin Mäntsälään. Osakkaana oli myös vaimo Aili eli kyseessä oli siis perheyhtiö. 

    90-luvun alku vaikea. Vaikka aluksi vielä ehdimme mukaan Neuvostoliiton clearing-kaupan markkinoihin, Neuvostoliiton hajoaminen lopetti sen tyystin. Suomessa alkoi vakava ja pitkäkestoinen lamakausi. Asiakasyrityksiä sekä yhteistyökumppaneita meni nurin. Tilanne helpottui ratkeisevasti, kun hankimme konkurssiin menneen alihankkijamme Porvoon Huonekalutehdas Oy:n omistukseemme 1997. Samoihin aikoihin onnistuimme saamaan mittapuumme mukaan ison kaupan Helsinki-Vantaan lentokentälle. 

    Vuosikymmenten aikana Elam Oy on vakiinnuttanut paikkansa arkkitehtien ja rakennusliikkeiden keskuudessa ja toimittanut levyjä lukuisiin kohteisiin pääasiassa Suomessa, mutta myös Venäjällä, Virossa, Espanjassa ja Ruotsissa. 

    Vuoden 2017 alusta Aili ja Veijo Loiri ovat vetäytyneet eläkkeelle, ja toimintaa jatkaa seuraava sukupolvi - Hanna ja Jussi Ala-Kauhaluoma omistajina sekä Lasse Loiri tuotannosta vastaavana. 

     

    Taulukko